vineri, 21 august 2009

Snooker vs fotbal

Citesc într-un ziar că anul viitor, la Bucureşti, se va desfăşura Campionatul European de Snooker. Chiar pe pagina următoare sunt prezentate isprăvile de-aseară ale huliganilor dinamovişti.

În afară de culoarea suprafeţei de joc, aceste două sporturi şi suporterii lor n-au nimic în comun. N-ai să vezi un jucător adevărat de snooker că vociferează la deciziile arbitrului, iar dacă a făcut un fault şi arbitrul nu a văzut, anunţă singur şi pleacă de la masă. De suporteri nici nu discut. Îşi respectă favoriţii şi, în aceeaşi măsură, pe adversarii acestora. Nimeni nu face gălăgie într-un moment de concentrare a jucătorilor, rar se aude un telefon mobil.  
Foarte adevărat e şi că un meci de fotbal n-ar avea niciun farmec dacă ar fi jucat în liniştea unei săli de snooker. Totuşi, mi-aş dori ca civilizaţia să existe şi în tribunele unui stadion. Şi în multe alte locuri. Peste tot, de fapt.
Din păcate, însă, civilizaţia există în prea puţine locuri din România – nici nu pot da un exemplu, deşi am stat să mă gândesc câteva minute. Nu mai ştim nici ce-i aceea politeţe sau bun simţ. Regresăm.

În “Picnic la marginea drumului”, fiica personajului principal urmează un drum asemănător: la câţiva anişori este un copil normal, apoi, în timp, corpul i se acoperă cu blăniţă şi sfârşeşte prin a nu-şi mai recunoaşte părinţii – atinge treapta părăsită de oameni cu multe mii de ani în urmă, atunci când “ceva” (poate praf de stele?) ne-a făcut să avem conştiinţă. Poate ne mai trebuie puţin din acel “ceva”. Sigur ne mai trebuie. Mult. 

luni, 3 august 2009

By me




E.T.

Intr-un interviu, patronul echipei scotiene de fotbal Motherwell spune ca este foarte impresionat de copiii bolnavi din Romania si ca scorul meciului cu Steaua nu l-a suparat prea tare, ba chiar fotbalul a cazut pe un loc secund dupa ce a vizitat un centru cu copii grav bolnavi. Suporterii acestei echipe sunt oameni civilizati - nu s-au suparat ca au luat bataie, au plecat veseli de la meci.

Pentru mine asta e o dovada suficienta ca extraterestii exista - nu sunt mici si verzi, dar au suflet si bun simt. Tare as vrea sa stiu ce reactie a avut taica jiji la asemenea comportament!

Nu stiu cine propunea o cheta nationala pentru Mutu. Las' ca de copiii bolnavi se ocupa scotienii - noi avem grija de drogati.