vineri, 21 august 2009

Snooker vs fotbal

Citesc într-un ziar că anul viitor, la Bucureşti, se va desfăşura Campionatul European de Snooker. Chiar pe pagina următoare sunt prezentate isprăvile de-aseară ale huliganilor dinamovişti.

În afară de culoarea suprafeţei de joc, aceste două sporturi şi suporterii lor n-au nimic în comun. N-ai să vezi un jucător adevărat de snooker că vociferează la deciziile arbitrului, iar dacă a făcut un fault şi arbitrul nu a văzut, anunţă singur şi pleacă de la masă. De suporteri nici nu discut. Îşi respectă favoriţii şi, în aceeaşi măsură, pe adversarii acestora. Nimeni nu face gălăgie într-un moment de concentrare a jucătorilor, rar se aude un telefon mobil.  
Foarte adevărat e şi că un meci de fotbal n-ar avea niciun farmec dacă ar fi jucat în liniştea unei săli de snooker. Totuşi, mi-aş dori ca civilizaţia să existe şi în tribunele unui stadion. Şi în multe alte locuri. Peste tot, de fapt.
Din păcate, însă, civilizaţia există în prea puţine locuri din România – nici nu pot da un exemplu, deşi am stat să mă gândesc câteva minute. Nu mai ştim nici ce-i aceea politeţe sau bun simţ. Regresăm.

În “Picnic la marginea drumului”, fiica personajului principal urmează un drum asemănător: la câţiva anişori este un copil normal, apoi, în timp, corpul i se acoperă cu blăniţă şi sfârşeşte prin a nu-şi mai recunoaşte părinţii – atinge treapta părăsită de oameni cu multe mii de ani în urmă, atunci când “ceva” (poate praf de stele?) ne-a făcut să avem conştiinţă. Poate ne mai trebuie puţin din acel “ceva”. Sigur ne mai trebuie. Mult. 

8 comentarii:

  1. Nu mai răsuci și tu cuțitul în rană, lasă-i să se pregătească de Liga Campionilor :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Comparaţia era doar un pretext. Dacă lipsa de civilizaţie s-ar manifesta DOAR la meciuri de fotbal ar fi, să zicem, acceptabil – cu anumite limite.
    Da’ nu i-au eliminat din Ligă?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici nu jucau pentru Ligă, doar pentru grupele Europa League (fosta cupă UEFA), acum se pune problema să-i scoată pe tușă vreo 3 ani... Dar expresia îi aparține lui Cristi Borcea și e deja folclor. A rostit-o acum 4-5 ani, după ce au luat campionatul, iritat de nu știu ce insistențe ale presei. Apoi, în primul tur preliminar, i-a eliminat o echipă de amatori. De-atunci, la fiecare încercare eșuată de a intra în Europa fotbalistică, toată lumea își aduce aminte de îndemnul lui Borcea: "Lăsați-ne să ne pregătim de Liga Campionilor!" :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, de aici se vede cât sunt de pricepută în ale fotbalului. Habar n-aveam pentru ce jucau, iar de folclor... sunt complet afonă. Thanks for update :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu siguranță știi mai mult fotbal decît știu eu biliard :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Înseamnă că, în ceea ce priveşte biliardul, ne situăm pe aceeaşi treaptă. Snooker-ul e doar aparent asemănător cu biliardul, diferenţele sunt multe şi mari. E spectaculos, merită să vezi măcar un meci.
    Oricum, în ceea ce priveşte fair-play-ul, jucătorii de snooker sunt aproape imposibili – mizele sunt de câteva zeci/sute de mii de lire sterline – nu-i chiar uşor să-ţi anunţi singur faultul, când arbitrul n-a văzut. Eu am rămas şocată la câteva faze...
    În toamnă încep turneele importante şi se vor transmite pe Eurosport. Încearcă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ah, nu. Am și eu "sportul" meu nobil, cu participanți care dau pe dinafară de fair-play: șahul :)

    RăspundețiȘtergere
  8. OK, dar nu respinge ceva nou. S-ar putea să ai o surpriză plăcută.

    RăspundețiȘtergere